Živa baština

04/06/2024

Trešnjevačke igračice: razgovor s košarkašicama Mirom Bjedov i Jasnom Pepeunik

U jednoj od najvažnijih sportskih lokacija Trešnjevke, Kutiji šibica, nastupao je i najtrofejniji ženski hrvatski Košarkaški Klub Monting (ranije Trešnjevka, Jugomontaža, Industromontaža), osnovan 1945. godine.

14/12/2023

Radio BAZA 2023 / iz ostavštine Saniboja Žugića: traka HAMATRI

Snimka koncerta održanog 14. prosinca u Novoj BAZI posvećenog izvedbi nikad objavljene trake benda Hamatri iz ostavštine trešnjevačkog elektropionira Saniboja Žugića.

30/05/2023

NEVIDLJIVE IGRAČICE: ženski sport na Trešnjevci

U ovoj virtualnoj šetnji obilazimo trešnjevačku sportsku infrastrukturu iz drugačije perspektive: ne samo da iz zaborava izvlačimo važna imena ženskog sporta, već i skrećemo pozornost na manje poznate sportove, nevidljivi rad u pozadini sportskih uspjeha i na važnost amaterskog i široko dostupnog sporta.

03/05/2023

PAPIR KOJI LIJEČI: KOLAŽI I RIJEČI, sezona 2023

Književno-likovna radionica održava se jednom godišnje i predstavlja mjesto na kojem stanovnice i korisnici Trešnjevke različitih generacija i profesionalnih pozadina na temelju materijala iz virtualnog fundusa i vlastitog života kreativno progovaraju o različitim aspektima života i rada u kvartu, druže se i međusobno osnažuju.

15/06/2022

OD NEZDRAVOG STANA DO DOMA ZDRAVLJA - tuberkuloza na međuratnoj Trešnjevci

Polazeći od trešnjevačkih uličica u kojima se još uvijek nalaze ostaci slamovske izgradnje i „nezdravih stanova”, vraćamo se u vrijeme u kojem je Trešnjevka bila sinonim za radničku periferiju i ključna bojišnica u borbi protiv tuberkuloze.

27/12/2021

Divlji rast

U seriji kolaža kojom zaokružuje prvi dio svojeg istraživanja, Ana Kuzmanić biljke, sprešane i sasušene, preusmjerava iz daljnje botaničke obrade i vraća na Trešnjevku, u fragmente kvartovskih sjećanja, kako bi ondje dobile novi život i dalje rasle prema završnoj fazi projekta u 2022.

17/12/2021

Radio BAZA: ŽIVA MUZIKA

Ovogodišnje izdanje Radio BAZE naglašava da postoji glazba i izvan estradnih i mainstream okvira, postoje glazbenici koji koračaju mukotrpnim putem sviranja pred publikom. Ne biraju prostore, a iza njih su godine sviranja za simbolične ili gotovo nikakve honorare. Na programu je troje izvođača koji njeguju baštinsku i etničku karakteristiku glazbe, kao što Trešnjevka godinama njeguje svoju kulturnu raznolikost. Snimku poslušajte online!

30/11/2020

K-zona: Plakati o povijesti trešnjevačkih vrtića

U tri trešnjevačka dječja vrtića postavili smo plakate koji bilježe njihovu povijest i životne priče narodnih heroina čija su imena nekada nosili.

05/11/2020

Tehnički muzej Nikola Tesla: Akcija obilježavanja propalih trešnjevačkih tvornica

Akcija želi podsjetiti na industrijsku prošlost Trešnjevke i očuvati društveno sjećanje na tvornice koje su zapošljavale velik broj stanovnika kvarta i čiji su proizvodi bili poznati u cijeloj Jugoslaviji i šire.

03/06/2020

SF:ius: Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki

Na prostoru grada Zagreba tijekom socijalističke Jugoslavije podignuto je više od 423 spomen-obilježja posvećenima ličnostima, događajima, mjestima i djelovanjima Narodnooslobodilačke borbe. Od toga, na prostoru Trešnjevke bilo je postavljeno čak 47 spomen-obilježja, od čega 8 spomenika, 23 spomen-ploče i 16 poprsja. Do danas je sačuvano i u javnom prostoru Trešnjevke prisutno tek 13, ako ne i manje.

02/06/2020

K-zona: Fragmenti ženske povijesti Trešnjevke

Povijest ne čine samo spomenici, građevine i istaknute muške ličnosti, već i manje ili više nevidljivi ženski rad – od radnica, migrantkinja i seljakinja do odgajateljica, obrtnica i antifašistkinja. Ovo istraživanje je još jedan korak prema osvještavanju i povećanju vidljivosti ženske prisutnosti i djelovanja u javnom prostoru, u nadi da će potaknuti na drugačije promatranje i razumijevanje javnog prostora.

01/06/2020

Tehnički muzej Nikola Tesla: Savska cesta i počeci industrijalizacije Trešnjevke

Počeci industrijalizacije Trešnjevke vezani su uz Savsku cestu, istočnu administrativnu granicu Trešnjevke, koja povezuje rijeku Savu i središte Zagreba (Donji grad). Prve tvornice u Savskoj pokrenute su 70-ih godina 19. stoljeća. Od tada pa do početka 2. svjetskog rata u Savskoj cestu djelovalo je 20-ak većih i manjih tvorničkih postrojenja.

31/05/2020

Centar za mirovne studije: Migrantska Trešnjevka

Migrantska Trešnjevka donosi neke od važnih točaka za migrantsku povijest Trešnjevke.