Autor
Prisoje, Martin Ladika, Cura i Dečko, urednica: Klara Berdais

Radio BAZA: ŽIVA MUZIKA

Snimku glazbenog programa možete poslušati ovdje.

"Trešnjevku je činio 'vijenac' zaselaka koji su potkraj 19. i početkom 20. stoljeća postali područja snažne industrijalizacije, izgradnje tvorničkih pogona, ali i kućica za radnike koji su pristizali iz ruralnih područja u bližoj i daljoj okolici. S vremenom je Trešnjevka iz predgrađa ukomponirana u grad, a različite tradicije i kulture doseljenih radnika uvelike su doprinijele kulturnoj i etničkoj raznolikosti, koju sam kvart i dan danas baštini.

Van isključivo digitalne sfere, ovogodišnje izdanje Radija BAZE odvit će se pred publikom - uz svirku uživo, u prostoru Nove BAZE na adresi Nova cesta 66. Kao i do sada, komodifikaciji i formatizaciji etera želimo se oduprijeti kolektivnom proizvodnjom kritičkog programa, umjetničkih i radiofonijskih eksperimenata te kulturnom raznolikosti. Ovim izdanjem Radija BAZE naglašavamo da postoji glazba i izvan estradnih i mainstream okvira, postoje glazbenici koji koračaju mukotrpnim putem sviranja pred publikom. Ne biraju prostore, a iza njih su godine sviranja za simbolične ili gotovo nikakve honorare. Uz to, opčinjeni su glazbom koju stvaraju i izvode. Jednodnevni program ovogodišnjeg Radija BAZE upriličit će troje izvođača koji njeguju baštinsku i etničku karakteristiku glazbe, kao što Trešnjevka godinama njeguje svoju kulturnu raznolikost."

Klara Berdais

 

Prisoje iliti sunčana strana brda projekt je koji se osmislila Tea Režek, a bazira se na vokalnoj i instrumentalnoj interpretaciji tradicijskih pjesama Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Makedonije. Tea Režek u izvedbi uglavnom koristi glas i perkusijske instrumente, a svaka pjesma koju izvodi čuva naslijeđe i tradiciju te višestoljetnu specifičnost načina njezina izvođenja.

Martin Ladika je šumski pjesnik i drumski pjevač, dio je bujajuće karlovačke scene, a svira pitki folk. Pjesme stvara i izvodi na materinjem jeziku najčešće uz pratnju gitare, a odnedavno i u društvu dva svestrana svirca i druga Lea Hrsa i Roka Margete čiji čudnovati instrumentarij zna što pjesmama godi kako bi otvorile siguran prostor za razvoj ljubavi i jedinstva.

Cura i Dečko glazbeno su zaljubljeni par kojeg čine Ivan Marojević i Vanesa Petrac. Njihov uzbudljivi live-act eksperiment prožet je kontradiktornostima - mekano, masno, bajkovito, nježno, srčano i tvrdo. Glazbu rade kako bi se izrazili i putem nadahnuli svoju zajednicu, a ujedno im je podloga za testiranje koncepata i odlazak u krajnosti kojima spajaju nespojivo i ostvaruju nezamislivo.

Program je realiziran u okviru projekta "Muzej susjedstva Trešnjevka - živa baština" koji provodi udruga BLOK uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i HAVC-a. Godišnji program Nove BAZE podržava Zaklada "Kultura nova".

*Vizual koristi fotografiju iz arhie obitelji Štefanić iz serije FOTOGRAFIJE IZLETA NA SLJEME.