Živa baština

29/11/2023

ADVENT NA GAJEVOM: prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka

Drage susjede i susjedi, krenuli ste u čišćenje uoči praznika i ulaska u novu godinu te našli kutiju obiteljskih fotki, značku iz izviđača, dres iz nekog od sportskih društava, školsku svjedožbu? Pozivamo vas da nas posjetite na Adventu na Gajevom, na kojem ćemo u subotu 9.12. od 15 do 19 h u prostoru novog Društvenog doma Gajevo u Koprivničkoj 47 prikupljati priloge za naš virtualni fundus.

08/11/2023

TOPLINA

Izložba Teute Gatolin temeljena na višegodišnjem istraživanju digitalnog arhiviranja prostora oko Toplane otvara se 8. 11. u Novoj BAZI (Nova cesta 66) u 19 h. Vodstvo izložbom organizirano je u četvrtak 23.11. u 18 h. U izložbi su korišteni i materijali koje su izradili polaznici radionice arhiviranja kvarta: Nikolina Butorac, Iva Raič Stojanović, Larisa Šmitran, Tomislav Paviša, Vanja Krajnović, Klara Berdais, Erol Beširević, Iva Korenčić, Sara Gurdulić i Matko Vlahović.

30/08/2023

Novo prikupljanje virtualnog fundusa

Pozivamo vas da podijelite s nama svoje trešnjevačke uspomene! Imate li fotografije iz školske klupe, sportske dvorane ili izviđačke grupe? Čuvate li još uvijek cipele iz Šimeckog ili Končareve uređaje? Imate li uspomene s radnog mjesta u nekoj od trešnjevačkih tvornica, kafića ili dućana? Donesite ih u subotu 16.9. od 10 - 14h u Novu BAZU na Novoj cesti 66 i pomozite nam dalje graditi kvartovski muzej.

04/07/2023

KINO NA PLACU 7. I 14. SRPNJA

Dvije filmske večeri očekuju nas od 21 sat: idući petak nas kratki dokumentarni i dugi igrani film vode u srž transformacija Londona u poslijednjih 30 godina. Drugu večer se vraćamo u 1960-te godine i Trešnjevci bliski proces migracija tvorničkih radnica, da bi potom gledali kako se motivi migracija i rada osuvremenjuju na obalama Ligurskoga mora.

03/06/2023

ARHIVIRANJE KVARTA

U subotu 3. lipnja od 11 do 14 i 30 pridružite nam se u Novoj BAZI na besplatnoj radionici foto-digitalnog bilježenja prostora s umjetnicom Teutom Gatolin.

13/05/2023

Prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka

Imate li fotografije iz školske klupe, sportske dvorane ili izviđačke grupe, s igre u nekom od kvartovskih parkova ili radnog mjesta u nekoj od trešnjevačkih tvornica, kafića ili dućana? Čuvate li još uvijek cipele iz Šimeckog, Končareve uređaje ili haljine iz Vesne? Donesite ih i pomozite nam graditi virtualni muzej kvartovske povijesti.

03/05/2023

PAPIR KOJI LIJEČI: KOLAŽI I RIJEČI, prezentacija radionice

Drugu godinu za redom, kroz medij kolaža i kratke prozne forme smo pod vodstvom Olje Savičević Ivančević i Božene Končić Badurina pronalazili načine da izrazimo vlastita iskustva, ali i uđemo u tuđe cipele. Ove godine, teme su nam bile rad, nerad, dokolica i odmor, a rezultate dođite poslušati i pogledati na prezentaciji u srijedu 3. svibnja u 19 h u Novoj BAZI.

12/04/2023

NEVIDLJIVE IGRAČICE: ŽENSKI SPORT NA TREŠNJEVCI, urbana tura i murali

Pozivamo vas da nam se 22. 4. u 11h ispred Trešnjevačke ljepotice pridružite u šetnji u kojoj obilazimo trešnjevačku sportsku infrastrukturu iz drugačije perspektive: ne samo da iz zaborava izvlačimo važna imena ženskog sporta, već i skrećemo pozornost na manje poznate sportove, nevidljivi rad u pozadini sportskih uspjeha i na važnost amaterskog i široko dostupnog sporta.

15/03/2023

JADRANKIN PRVI ŽIVOT, izložba Božene Končić Badurina

Pozivamo vas na otvorenje izložbe "Jadrankin prvi život" umjetnice Božene Končić Badurina, koje će se održati u utorak 21. 3. u 19h u Novoj BAZI na Novoj cesti 66. Izložba se može pogledati do 16. 4.2023., utorkom od 16 do 18 sati, od srijede do petka od 16 do 20h te subotom i nedjeljom od 11 do 15h. U subotu 8. 4. i na Uskrs smo zatvoreni. Izložba je inspirirana životom Trešnjevčanke Jadranke Klekar, borkinje za radnička i ženska prava.

09/03/2023

PAPIR KOJI LIJEČI: KOLAŽI I RIJEČI

Prijavite se na besplatnu književno-likovnu radionicu Olje Savičević Ivančević i Božene Končić Badurina koja se održava utorkom od 18 sati u Novoj BAZI (Nova cesta 66), a počinje 28. 3. i traje do 25. 4. 2023.

15/12/2022

Radio BAZA - ŽIVA MUZIKA

Pozivamo vas na glazbeni program koji prkosi koncertnim standardima! U Novoj BAZI, pozornicu je zamijenila soba s izlogom, a granice između publike i izvođača gotovo da i nema... Pridružite se Dimitriju Dimitrijeviću, Mati i Matildi i bendu Tus Nua, glazbencima i glazbenicama koji nam dolaze iz različitih zagrebačkih kvartova, a neke i iz neposrednog susjedstva!

21/11/2022

DIVLJI RAST, izložba Ane Kuzmanić

Pozivamo vas na otvorenje izložbe "Divlji rast" umjetnice Ane Kuzmanić, koje će se održati u petak 15.11. u 19h. u Novoj BAZI na Novoj cesti 66. Izložba će se moći pogledati do 20.12.2022., od utorka do petka od 16 do 2h te subotom i nedjeljom od 11 do 15h. Izložba “Divlji rast” temelji se na istraživanju zapuštenih trešnjevačkih zemljišta, parcela u pauzi između rušenja i izgradnje, na kojima je umjetnica Ana Kuzmanić pronašla preko 100 različitih vrsta samoniklog bilja.

08/11/2022

RAZVOJ TREŠNJEVKE: BORBA PERIFERIJE ZA URBANI STANDARD, seminar i izložba

Tematska šetnja ukazat će na urbanističku genezu Trešnjevke u relaciji s mijenama društveno-političkih sistema prve polovice 20. st. na primjeru tri urbanističko-arhitektonska ansambla socijalističkog društva: kompleks s Robnom kućom NAMA, potez Srednje škole u Dobojskoj i Parka Stara Trešnjevka s CeKaTe-om, te Trg sportova. Razgovor je usredotočen na alate, planerske prakse i zakonodavni okvir, kojima je socijalističko društvo omogućilo sanaciju prostora, kao i na njihovu demontažu od 1990-ih.

12/09/2022

Prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka

Imate stare fotografije s radnog mjesta ili igre u nekom od trešnjevačkih parkova? Još uvijek čuvate cipele iz Šimeckog, Končareve uređaje ili neke druge predmete proizvedene u trešnjevačkim tvornicama? Donesite ih i pomozite nam graditi kvartovski muzej!

08/07/2022

KINO NA PLACU > 8. I 15. SRPNJA

Šestu godinu za redom trešnjevačku tržnicu pretvaramo u besplatno ljetno kino! Filmovi u selekciji Dine Pokrajac rastvaraju granice umjetnosti i života te vizualiziraju načine na koje možemo spasiti urbanu svakodnevicu od sveprisutne banalizacije i komodifikacije.

23/06/2022

Promocija fanzina nastalog u sklopu radionice "Papir koji liječi: kolaži i riječi"

U srijedu 29. lipnja nam se pridružite na promociji fanzina, javnom čitanju i jednodnevnoj izložbi na temelju likovno-književne radionice pod vodstvom Olje Savičević Ivančević i Božene Končić Badurine. Tekstovi i kolaži tematiziraju iskustva rada polaznica, ali i radnika i radnica sačuvanih u fundusu Muzeja susjedstva Trešnjevka.

31/05/2022

Prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka

Imate stare fotografije trešnjevačke ulice u kojoj ste odrasli, iz školskih klupa ili s radnog mjesta? Još uvijek čuvate haljine proizvedene u nekoj od trešnjevačkih tekstilnih tvornica? Donesite ih i pomozite nam dalje graditi kvartovski muzej!

02/05/2022

BLOK u Zaboku - serija izložbi u suradnji s udrugom GOKUL

Pozvane da osmislimo godišnji izložbeni program Galerije Green Room u Zaboku, s lokalnom publikom dijelimo tri izložbe izvorno postavljene u BAZI: 'Prolazna forma' Marka Tadića, 'Kiklop iz Kučerine: Trešnjevačka fotokronila' i 'Tisak. Dvadeset i tri kioska' Marka Ercegovića i Igora Lasića.

27/04/2022

PAPIR KOJI LIJEČI: KOLAŽI I RIJEČI, književno-likovna radionica

Besplatna radionica namijenjena osobama svih životnih dobi, s bilo kojom razinom iskustva u literarnom i likovnom izražavanju, a pogotovo onima koji do sada nisu imali prilike sudjelovati na umjetničkim edukacijama. Kroz 5 susreta istražujemo “ljekovitost papira”, radimo na kratkim proznim formama, poeziji i tehnici kolaža, a polazište će biti uvjeti rada sudionika radionice, radnika/ca s kojima se susrećemo, kao i iskustvo radničke prošlosti sačuvano u virtualnom fundusu.

11/02/2022

Likovna radionica za djecu u sklopu izložbe Marka Tadića

Pozivamo roditelje da prijave svoje školarke i školarce na besplatnu, dvosatnu likovnu radionicu umjetnika Marka Tadića koja će se održati 17.2. od 18 - 20h u Novoj BAZI, u sklopu izložbe "Prolazna forma".