Živa baština

28/06/2024

KINO TREŠNJA

Ove godine Kino na placu širi se na još dvije lokacije! Tri petka za redom gledamo: Kino na pruzi (Munjarski put, nekadašnja trasa Samoborčeka), dobro staro Kino na placu i Kino "Mladost" - posebno ljetno osvježenje pored vanjskog bazena na Savi. Pridružite nam se 28. lipnja te 5. i 12. srpnja!

27/06/2024

Razonoda s arhivama – drugi život pospremljenih stvari

U subotu 29. i nedjelju 30. lipnja pridružite nam se u Novoj BAZI na radionici kolaža i skenografije s Teutom Gatolin i Tenom Starčević na kojoj ćemo različitim donesenim i nađenim predmetima dati nova značenja.

21/05/2024

Vodstvo kroz izložbu "Trešnjevačke igračice" i prikupljanje fundusa MST

Pridružite nam se na vodstvu kroz izložbu "Trešnjevačke igračice - crtice iz sportske povijesti kvarta" u srijedu 22.5. u 18h. Ukoliko želite s nama podijeliti vlastite sportske (ali i druge) trešnjevačke uspomene, donesite ih u Novu BAZU u utorak 28.5. između 16 i 20h.

20/05/2024

PREZENTACIJA KNJIŽEVNO-LIKOVNE RADIONICE PAPIR KOJI LIJEČI: KOLAŽI I RIJEČI

U ponedjeljak 20. 5. u 19 h predstavljamo umjetničke knjige nastale na temu "krov nad glavom" pod vodstvom Olje Savičević Ivančević i Božene Končić Badurina.

04/05/2024

TREŠNJEVAČKE IGRAČICE - privremena intervencija na SRC Jarun

U subotu 4. 5. u 11 sati predstavljamo tri panela kojima u neposrednoj blizini Aleje velikana hrvatskog sporta privremeno obilježavamo doprinos triju žena sportskoj povijesti Zagreba.

12/04/2024

TREŠNJEVAČKE IGRAČICE – crtice iz sportske povijesti kvarta

Pozivamo vas na izložbu o povijesti trešnjevačkog ženskog sporta koju otvaramo u srijedu 24. 4. u 19h u galeriji Nova BAZA na Novoj cesti 66. Izložba traje do 8. 6., a može se pogledati od utorka do petka od 16 do 20 sati i subotom od 11 do 15. Na Prvi maj i u četvrtak 30.5. smo zatvoreni!

13/03/2024

NEVIDLJIVE IGRAČICE: ŽENSKI SPORT NA TREŠNJEVCI, urbana tura i obilazak murala

Dok spremamo izložbu o povijesti ženskog sporta na Trešnjevci, koju otvaramo krajem travnja, repriziramo turu kvartom za sve vas koji ste ju propustili prošle godine ili želite ponoviti gradivo. Pridružite nam se u subotu 23.3. u 11h ispred SD Trešnjevka (Kutije šibica). Turu vodi Ivana Perić.

20/02/2024

PAPIR KOJI LIJEČI: KOLAŽI I RIJEČI, likovno-književna radionica

Prijavite se na besplatnu likovno-književnu radionicu Olje Savičević Ivančević i Božene Končić Badurina koja se održava utorkom od 18 sati u Novoj BAZI (Nova cesta 66) od 12.3. do 9.4. Ove godine tema nam je svima potreban krov nad glavom, stanovanje i sve radosti i glavobolje koje iz njega proizlaze.

19/02/2024

promocija knjige "Divlji rast"

S veseljem predstavljamo prvo izdanje u BLOK-ovoj novopokrenutoj dvojezičnoj biblioteci, knjigu "Divlji rast" Ane Kuzmanić i Luke Bekavca. Biblioteka MST spaja pisanu riječ — književnost, esejistiku i njihove hibride — s vizualnom umjetnošću, a nadovezuje se na višegodišnje kulturno-umjetničke programe realizirane u okviru Muzeja susjedstva Trešnjevka.

05/02/2024

Umjetnost (u) susjedstvu

Trešnjevački radovi "Prolazna forma" Marka Tadića, "Divlji rast" Ane Kuzmanić i "Jadrankin prvi život" Božene Končić Badurina mogu se pogledati u splitskom Salonu Galić do 12. veljače 2024.

14/12/2023

iz ostavštine Saniboja Žugića: traka HAMATRI / Radio BAZA 2023

U četvrtak 14.12. u 20h u Novoj BAZI slušamo izvedbu nikad objavljene trake benda Hamatri iz ostavštine trešnjevačkog elektropionira Saniboja Žugića. Sviraju: Josip Šustić na glasu i gitari, Hrvoje Nikšić na Sanisintu i perkusijama, Leo Beslać na bas-gitari i blok-flauti, Tena Novak na violini, glasu i perkusijama, Roko Margeta na perkusijama, flautama, taru i tampuri/swaramandalu te Anamarija Žugić Borić na glasu, string sintesajzeru i perkusijama.

29/11/2023

ADVENT NA GAJEVOM: prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka

Drage susjede i susjedi, krenuli ste u čišćenje uoči praznika i ulaska u novu godinu te našli kutiju obiteljskih fotki, značku iz izviđača, dres iz nekog od sportskih društava, školsku svjedožbu? Pozivamo vas da nas posjetite na Adventu na Gajevom, na kojem ćemo u subotu 9.12. od 15 do 19 h u prostoru novog Društvenog doma Gajevo u Koprivničkoj 47 prikupljati priloge za naš virtualni fundus.

08/11/2023

TOPLINA

Izložba Teute Gatolin temeljena na višegodišnjem istraživanju digitalnog arhiviranja prostora oko Toplane otvara se 8. 11. u Novoj BAZI (Nova cesta 66) u 19 h. Vodstvo izložbom organizirano je u četvrtak 23.11. u 18 h. U izložbi su korišteni i materijali koje su izradili polaznici radionice arhiviranja kvarta: Nikolina Butorac, Iva Raič Stojanović, Larisa Šmitran, Tomislav Paviša, Vanja Krajnović, Klara Berdais, Erol Beširević, Iva Korenčić, Sara Gurdulić i Matko Vlahović.

30/08/2023

Novo prikupljanje virtualnog fundusa

Pozivamo vas da podijelite s nama svoje trešnjevačke uspomene! Imate li fotografije iz školske klupe, sportske dvorane ili izviđačke grupe? Čuvate li još uvijek cipele iz Šimeckog ili Končareve uređaje? Imate li uspomene s radnog mjesta u nekoj od trešnjevačkih tvornica, kafića ili dućana? Donesite ih u subotu 16.9. od 10 - 14h u Novu BAZU na Novoj cesti 66 i pomozite nam dalje graditi kvartovski muzej.

04/07/2023

KINO NA PLACU 7. I 14. SRPNJA

Dvije filmske večeri očekuju nas od 21 sat: idući petak nas kratki dokumentarni i dugi igrani film vode u srž transformacija Londona u poslijednjih 30 godina. Drugu večer se vraćamo u 1960-te godine i Trešnjevci bliski proces migracija tvorničkih radnica, da bi potom gledali kako se motivi migracija i rada osuvremenjuju na obalama Ligurskoga mora.

03/06/2023

ARHIVIRANJE KVARTA

U subotu 3. lipnja od 11 do 14 i 30 pridružite nam se u Novoj BAZI na besplatnoj radionici foto-digitalnog bilježenja prostora s umjetnicom Teutom Gatolin.

30/05/2023

NEVIDLJIVE IGRAČICE: mural "Nogomet narodu, nogomet ženama"

Nedavno smo vas povele u šetnju Trešnjevkom posvećenu "nevidljivim igračicama" i ženskom sportu na kvartu. Ena Jurov uoči te ture napravila je mural na Kutiji šibica, na kojem su oslikane zaboravljene trešnjevačke igračice i sportske radnice. Drugi mural upravo je završen u suradnji s novinarkom Ivanom Perić - legendarnom navijačkom muralu White Angelsa na stadionu u Kranjčevićevoj pridružuju se žene!

13/05/2023

Prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka

Imate li fotografije iz školske klupe, sportske dvorane ili izviđačke grupe, s igre u nekom od kvartovskih parkova ili radnog mjesta u nekoj od trešnjevačkih tvornica, kafića ili dućana? Čuvate li još uvijek cipele iz Šimeckog, Končareve uređaje ili haljine iz Vesne? Donesite ih i pomozite nam graditi virtualni muzej kvartovske povijesti.

03/05/2023

PAPIR KOJI LIJEČI: KOLAŽI I RIJEČI, prezentacija radionice

Drugu godinu za redom, kroz medij kolaža i kratke prozne forme smo pod vodstvom Olje Savičević Ivančević i Božene Končić Badurina pronalazili načine da izrazimo vlastita iskustva, ali i uđemo u tuđe cipele. Ove godine, teme su nam bile rad, nerad, dokolica i odmor, a rezultate dođite poslušati i pogledati na prezentaciji u srijedu 3. svibnja u 19 h u Novoj BAZI.

12/04/2023

NEVIDLJIVE IGRAČICE: ŽENSKI SPORT NA TREŠNJEVCI, urbana tura i murali

Pozivamo vas da nam se 22. 4. u 11h ispred Trešnjevačke ljepotice pridružite u šetnji u kojoj obilazimo trešnjevačku sportsku infrastrukturu iz drugačije perspektive: ne samo da iz zaborava izvlačimo važna imena ženskog sporta, već i skrećemo pozornost na manje poznate sportove, nevidljivi rad u pozadini sportskih uspjeha i na važnost amaterskog i široko dostupnog sporta.