Živa baština

12/09/2022

Prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka

Imate stare fotografije s radnog mjesta ili igre u nekom od trešnjevačkih parkova? Još uvijek čuvate cipele iz Šimeckog, Končareve uređaje ili neke druge predmete proizvedene u trešnjevačkim tvornicama? Donesite ih i pomozite nam graditi kvartovski muzej!

08/07/2022

KINO NA PLACU > 8. I 15. SRPNJA

Šestu godinu za redom trešnjevačku tržnicu pretvaramo u besplatno ljetno kino! Filmovi u selekciji Dine Pokrajac rastvaraju granice umjetnosti i života te vizualiziraju načine na koje možemo spasiti urbanu svakodnevicu od sveprisutne banalizacije i komodifikacije.

23/06/2022

Promocija fanzina nastalog u sklopu radionice "Papir koji liječi: kolaži i riječi"

U srijedu 29. lipnja nam se pridružite na promociji fanzina, javnom čitanju i jednodnevnoj izložbi na temelju likovno-književne radionice pod vodstvom Olje Savičević Ivančević i Božene Končić Badurine. Tekstovi i kolaži tematiziraju iskustva rada polaznica, ali i radnika i radnica sačuvanih u fundusu Muzeja susjedstva Trešnjevka.

31/05/2022

Prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka

Imate stare fotografije trešnjevačke ulice u kojoj ste odrasli, iz školskih klupa ili s radnog mjesta? Još uvijek čuvate haljine proizvedene u nekoj od trešnjevačkih tekstilnih tvornica? Donesite ih i pomozite nam dalje graditi kvartovski muzej!

02/05/2022

BLOK u Zaboku - serija izložbi u suradnji s udrugom GOKUL

Pozvane da osmislimo godišnji izložbeni program Galerije Green Room u Zaboku, s lokalnom publikom dijelimo tri izložbe izvorno postavljene u BAZI: 'Prolazna forma' Marka Tadića, 'Kiklop iz Kučerine: Trešnjevačka fotokronila' i 'Tisak. Dvadeset i tri kioska' Marka Ercegovića i Igora Lasića.

27/04/2022

PAPIR KOJI LIJEČI: KOLAŽI I RIJEČI, književno-likovna radionica

Besplatna radionica namijenjena osobama svih životnih dobi, s bilo kojom razinom iskustva u literarnom i likovnom izražavanju, a pogotovo onima koji do sada nisu imali prilike sudjelovati na umjetničkim edukacijama. Kroz 5 susreta istražujemo “ljekovitost papira”, radimo na kratkim proznim formama, poeziji i tehnici kolaža, a polazište će biti uvjeti rada sudionika radionice, radnika/ca s kojima se susrećemo, kao i iskustvo radničke prošlosti sačuvano u virtualnom fundusu.

11/02/2022

Likovna radionica za djecu u sklopu izložbe Marka Tadića

Pozivamo roditelje da prijave svoje školarke i školarce na besplatnu, dvosatnu likovnu radionicu umjetnika Marka Tadića koja će se održati 17.2. od 18 - 20h u Novoj BAZI, u sklopu izložbe "Prolazna forma".

28/01/2022

Prolazna forma

Izložba Marka Tadića u Novoj BAZI (Nova cesta 66) predstavlja animirani film i seriju crteža nastalih na temelju istraživanja građe iz virtualnog fundusa, a prati je likovna radionica za djecu.

27/01/2022

PROLAZNA FORMA, izložba Marka Tadića

Od petka 28.1. u Novoj BAZI pogledajte novi Tadićev rad temeljen na istraživanju fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka!

28/12/2021

DIVLJI RAST, istraživanje i online izložba Ane Kuzmanić

U seriji kolaža kojom zaokružuje prvi dio svojeg istraživanja, Ana Kuzmanić biljke, sprešane i sasušene, preusmjerava iz daljnje botaničke obrade i vraća na Trešnjevku, u fragmente kvartovskih sjećanja, kako bi ondje dobile novi život i dalje rasle prema završnoj fazi projekta u 2022.

10/12/2021

Radio BAZA: ŽIVA MUZIKA

Pozivamo vas na živu svirku, koja će se održati 17. prosinca u 19h u Novoj BAZI na Novoj cesti 66. Sviraju Martin Ladika, Leo Hrs, Roko Margeta, Prisoje i Cura i Dečko, a radi epidemioloških mjera potrebne su COVID potvrde i prijava na blok@blok.hr.

10/11/2021

Radionica kreativnog pisanja "Planine kruha, pereci od blata"

Pozivamo vas na radionicu kreativnog pisanja na temu rada pod nazivom "Planine kruha, pereci od blata" koja će se održati 23. i 30. studenog od 18 do 20:30h u Novoj BAZI. Voditeljice radionice su Olja Savičević Ivančević i Božena Končić Badurina.

21/10/2021

Novo prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka

Ne želite da uspomene Vaših baka i djedova ostanu zauvijek na tavanu? Donesite fotografije i predmete vezane za Trešnjevku u srijedu 27.10.2021. između 15 i 19h u Novu BAZU (Nova cesta 66) i sudjelujte u izgradnji virtualnog fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka – kvartovskog muzeja koji će dati vrijednost pričama koje nisu dio službene povijesti.

27/09/2021

"Od nezdravog stana do Doma zdravlja - tuberkuloza na Trešnjevci"

Pridružite nam se na urbanoj kvartovskoj turi u subotu 2.10. u 11 sati. Sudjelovanje uz prethodnu najavu, okupljanje na križanju Selske ceste i Bribirske ulice (preko puta kazališta Trešnja). Prijave slati na blok@blok.hr do četvrtka 30. rujna 2021.

06/07/2021

Kino na Trešnjevačkom placu

U subotu Trešnjevački plac po šesti put postaje besplatno ljetno kino! Pridružite nam se u 21 sat na projekciji kratkog dokumentarnog filma „Sretan rođendan, mama!“ redateljice Bernarde Cenkovčan i igranog filma „Prijateljice“ američke redateljice Claudije Weill.

07/06/2021

Prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka

Živite, radite, družite se na Trešnjevki? Imate predmet vezan za kvart: fotografije iz ulice u kojoj ste odrasli, suknju iz Vesne, ulaznice za Trešnju, školske novine ili nešto sasvim drugo? Donesite nam ga i sudjelujte u virtualnom fundusu Muzeja susjedstva Trešnjevka!

23/12/2020

Muzej susjedstva Trešnjevka na valovima Radija BAZE

Radio BAZA je muzičko-govorni program koji jednom godišnje organizira kolektiv BLOK. Iako ove godine nismo mogli emitirati uživo, pripremili smo podcast u tri dijela u kojem možete slušati reportaže s urbanih tura održanih u okviru Muzeja susjedstva Trešnjevka kolažirane s materijalima iz virtualnog fundusa.

04/12/2020

Kiklop iz Kučerine: trešnjevačka fotokronika

Izložbu u organizaciji udruge BLOK možete pogledati svakim radnim danom od 16 do 20 sati i subotom od 10 do 14 sati u galeriji Nova BAZA, Nova cesta 66, do 23.12.2020.

01/12/2020

Plakati o povijesti trešnjevačkih vrtića

Jesenas održana tura Tihane Bertek o ženskoj povijesti Trešnjevke poslužila je kao povod da se u trešnjevačkim vrtićima obilježi njihova povijest.

23/11/2020

Muzej susjedstva Trešnjevka: prezentacija za susjedstvo

Pridružite nam se na online predstavljanju novog weba Muzeja i ostalih rezultata našeg dosadašnjeg rada na izgradnji temelja budućeg kvartovskog muzeja.