04/05/2024

TREŠNJEVAČKE IGRAČICE - privremena intervencija na SRC Jarun

U subotu 4. 5. u 11 sati predstavljamo tri panela kojima u neposrednoj blizini Aleje velikana hrvatskog sporta privremeno obilježavamo doprinos triju žena sportskoj povijesti Zagreba.

SRC Jarun, na obali Malog jezera pored košarkaškog igrališta
4. 5. – 18. 5. 2024.

autorica ilustracija: Ena Jurov
dizajn: Petra Milički i Katarina Perić
tehnička izvedba: Pali Gasi
 
 
Jarunska Aleja velikana hrvatskog sporta predstavlja najveći i najznačajniji prostor kolektivnog sportskog pamćenja u gradu Zagrebu. No od 133 panela, tek ih 34 posvećeno ženama. Kao i obično, ova simbolička razina tek je simptom dubljih nejednakosti: ženski sport je i danas na svim razinama slabije podržavan od muškog, a djevojčice i djevojke se svakodnevno susreću s predrasudama i stavovima da su pojedini sportovi ipak rezervirani za muškarce. Kako bismo pokazale da su žene itekako sudjelovale u domaćoj sportskoj povijesti, kao sportašice, trenerice i pozadinske radnice, u subotu 4. svibnja u 11 sati otkrivamo tri panela koja će barem privremeno iz zaborava izvući tri važne žene. To su prva učiteljica gimnastike u Hrvatskoj Ivana Hirschmann, hazenašica i nogometašica Zdenka Kunštek te pozadinska radnica NK Trešnjevka Julka Prpić.
 
Intervencija je popratni program uz izložbu "Trešnjevačke igračice – crtice iz sportske povijesti kvarta" koja je 24. travnja otvorena u galeriji Nova BAZA na Novoj cesti 66. Na izložbi, koju je u prvih tjedan dana pogledalo više od 200 posjetitelja, mogu se po prvi puta u javnosti vidjeti fotografije i predmeti iz Hrvatskog športskog muzeja vezane za zagrebački ženski sport te raznoliki materijali prikupljeni tijekom višegodišnjeg istraživanja i rada na virtualnom fundusu Muzeja susjedstva Trešnjevka. Zbog velikog interesa, trajanje izložbe je produženo do 8. lipnja 2024.
 
Projekt je dio programa Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština i sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba. Projekt podržava Zaklada SOLIDARNA kroz Fond za žene u sklopu Programa za razvoj civilnog društva. Godišnji program BLOK-a u 2024. godini podupire Zaklada Kultura nova.