Silvija Hercigonja / Mošćenička 1

Silvija Hercigonja (izvor: Gradsko kazalište Trešnja 1999.)

Silvija Hercigonja (1923.-1999.) bila je balerina, koreografkinja i pedagoginja. Velik dio karijere provela je u Gradskom kazalištu Trešnja.

Godine 1954. počela je raditi kao baletna pedagoginja u novoosnovanom kazalištu koje su pokrenuli članovi i članice društva "Naša djeca" Kata Dumbović. Prva izvedena predstava bila je "Crvenkapica" Vladimira Nazora u režiji Nade Kubinek. Grupa je ubrzo postala Pionirsko amatersko kazalište sa sjedištem u tadašnjem Domu kulture "Maksim Gorki" u Mošćeničkoj 1. Prvi cjelovečernji dječji balet "Pinnochio" izveden je 1959. u koreografiji Silvije Hercigonje.

 


Silvija Hercigonja, ustupila: Almira Osmanović

 

Godine 1971. utemeljila je Osnovnu školu za balet u okviru Malog kazališta Trešnjevka, koja djeluje na adresi Zagorska 16. Škola se izdvojila iz kazališta 1994. godine, a u prosincu 2017. promijenila je ime u Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje.

Kao koreografkinja potpisala je niz predstava u Trešnji, ali i Komediji i Zagrebačkom kazalištu lutaka. Radila je za film i televiziju te koreografiju za različite manifestacije, uključujući otvaranje Univerzijade u Zagrebu.


Ustupila Almira Osmanović

Izvori:

Popis: