Trešnjevačka tržnica

Foto: Grad Zagreb

Trešnjevka je zbog svog položaja, tvornica i drugih elemenata razvoja postala nezaobilazan punkt dnevnih migracija u Zagreb. Dnevne migracije umnogome su utjecale na identitet Trešnjevke kakvu danas poznajemo.

Govoreći o dnevnim migracijama na Trešnjevku, svakako je bitan element tržnica koja predstavlja ključnu točku susreta, društvene interakcije, izvora hrane i ostalih proizvoda te znatno doprinosi identitetu kvarta. Tržnica se nalazi na prostoru današnjeg mjesnog odbora Stara Trešnjevka,[1] a ideja izgradnje središnjeg trga na Trešnjevci vidljiva je u Drugoj regulatornoj osnovi grada Zagreba iz 1887./89. kada su planirane ulice umjesto imena dobile brojeve, a trgovi slova. Trg nastaje kao ljevkasto proširenje Tratinske ulice, a ubrzo zatim otvara se prvo tržište na prostoru Ozaljske ulice koje je danas poznato kao Trešnjevačka tržnica. [2]

Trešnjevačka tržnica 1932., izvor: Crvena Trešnjevka

Nakon 1920. na tzv. "Trgu U" neformalno se okuplja sve više prodavača hrane koji dolaze iz sela u blizini Zagreba te predgrađa, i kupaca, čime stvaraju temelj za razvoj moderne tržnice. Na samom početku tržnica je bila mnogo manja, duljine 40 i širine 20 metara. [3] Početkom 30-ih godina formira se gradska tvrtka Tržnice Zagreb koje brine o svim gradskim tržnicama, uključujući i tržnicu "Pod Črešnjom", tj. današnjom Trešnjevačkom tržnicom, nakon čega se postepeno razvija, ali i mijenja cijeli Trešnjevački trg. Rast broja stanovnika, ali i stil života mijenjao je obrise ovog zajedničkog mjesta pa se s vremenom uređuje park, na tržnici se gradi prva zgrada – ribarnica, zatvaraju se potoci Jelenovac i Kuniščak, a krajem pedesetih godina gradi se zgrada robne kuće NAMA. [4] Sve to dovodi nove dnevne migracije koje oblikuju identitet Trešnjevke, ali i trajne jer zbog svojih kapaciteta i sadržaja, Trešnjevka postaje poželjno mjesto za život.


[1] "Mjesni odbor Stara Trešnjevka", Zagreb.hr

[2] "Program gradskog projekta - prostor središta Trešnjevke", Zagreb.hr

[3] "Život i značenja trešnjevačke tržnice", Mapiranje Trešnjevke

[4] "Trešnjevački trg", Mapiranje Trešnjevke

Popis: