Dječji vrtić Trešnjevka

KADA JE IZGRAĐEN OVAJ VRTIĆ?

Povijest Dječjeg vrtića Trešnjevka započinje 1930. godine kada je u Trakošćanskoj 45 osnovano Sklonište za radničku djecu. Zgrada je sagrađena prema nacrtu Ivana Zemljaka, cijenjenog arhitekta školskih objekata, i danas je zaštićeno kulturno dobro.

 

UČITELJICE PROTIV SIROMAŠTVA

U želji da poboljšaju svoj položaj i prava, učiteljice Skloništa 1932. godine osnivaju Udruženje učiteljica gradskih dječjih skloništa, koje djeluje do 1941. godine. U svojim dopisima Gradu učiteljice ističu socijalnu ulogu skloništa, prvenstveno smanjenje moralne i materijalne bijede, i zalažu se za bolje uvjete rada.

 

OD MARIJANA DO KATE, PA DO DANAS

Godine 1946. Sklonište mijenja naziv u Obdanište “Marijan Čavić”, prema metalskom radniku i narodnom heroju. Godine 1956. Društvo Naša djeca Trešnjevke osniva Pionirski dom u Badalićevoj ulici, koji nekoliko godina kasnije postaje Dječji centar “Kata Dumbović”. Ispred objekta se nalazilo i spomen-poprsje Kate Dumbović (1903.-1941.), radnice, sudionice Narodnooslobodilačke borbe i narodne heroine koja je stanovala i djelovala na Trešnjevki. Godine 1978. centri “Kata Dumbović” i “Marijan Čavić” se udružuju i dalje djeluju pod zajedničkim imenom “Marijan Čavić”. Nova zgrada u Badalićevoj 24 otvorena je 1989. godine i danas je u njoj sjedište Dječjeg vrtića “Trešnjevka”, s područnim objektom u Trakošćanskoj. 

 

  Dječji Vrtić Trešnjevka (objekt u Badalićevoj, pedagoginja Đurđa Grozdanović)

Popis: