Dječji vrtić Potočnica

PRVO POPLAVA, ONDA VRTIĆ

Prostor je 1964. adaptiran za potrebe smještaja djece jasličke dobi, no službeno će početi s radom tek iduće godine. Naime, u jesen 1964. u prostoru vrtića boravile su obitelji s djecom čiji su domovi stradali u poplavi. Zbog rastućeg doseljavanja i zapošljavanja stanovnika, raste i potreba za smještajem djece, pa je vrtić nadograđivan nekoliko puta.

 

TKO JE BILA MARICA PATAKI?

Dječji centar, kako se tada nazivalo dječje vrtiće, bio je namijenjen djeci od šest mjeseci do polaska u školu i prozvan je imenom antifašistkinje Marice Pataki. Tom je prilikom ispred vrtića otkriveno njezino spomen-poprsje, djelo akademskog kipara Stanislava Mišića.
Marica Pataki po danu je bila studentica i službenica, a uvečer je radila u svom stanu na Sigečici gdje se nalazila ilegalna tiskara Komunističke partije. Nakon više uhićenja i slanja u logore, ubijena je 1944. godine. 

 

ZAŠTO BAŠ POTOČNICA?

Od 1992. godine vrtić nosi naziv “Potočnica“. A zašto baš to ime? U blizini vrtića, na mjestu današnjeg Gagarinovog puta, nekoć se nalazio potok uz koji su rasle – potočnice.

 

PO ČEMU JE OVAJ VRTIĆ POSEBAN?

Godine 1996. pokrenut je specijalizirani program dramskog vrtića, tada među prvima u Hrvatskoj, a 1998. program za predškolsku djecu s teškoćama, prvi takve vrste u redovnom vrtiću izvan specijalizirane ustanove. Uz to, od 1994. vrtić ima dvojezični program namijenjen prvenstveno djeci mađarske nacionalne manjine, ali i ostaloj djeci koja se žele upoznati s mađarskim jezikom i kulturom.

 

                                                        Vrtić Potočnica

Popis: