05/10/2020

Urbana tura: Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki

Radi velikog interesa, ponovno organiziramo turu “Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki” u petak 9. listopada 2020. u 15h.

Zbog epidemiološke situacije, broj sudionika ture je ograničen. Stoga vas molimo da svoj dolazak najavite na blok@blok.hr, do popunjenja kapaciteta ili najkasnije do 16h u četvrtak 8. listopada.

‍Lokacija okupljanja i početna točka šetnje je park preko puta Baze, Adžijina ulica (kod pivnice Budweiser), a predviđeno trajanje šetnje je 2 sata.

Autor i voditelj šetnje je etnolog Tomislav Augustinčić.

 

Na prostoru grada Zagreba tijekom socijalističke Jugoslavije podignuto je više od 423 spomen-obilježja posvećenih ličnostima, događajima, mjestima i djelovanjima Narodnooslobodilačke borbe. Od toga, na prostoru Trešnjevke bilo je postavljeno čak 47 spomen-obilježja, a do danas je sačuvano i u javnom prostoru Trešnjevke prisutno njih tek 13. Socijalistički spomenici na Trešnjevci nisu bili samo artefakti koji su dokumentirali i prepričavali povijest, već i simboli radikalno drugačijeg sustava značenja, vrijednosti, praksi i djelovanja. Bili su također mjesta solidarizacije, okupljanja i osnaživanja zajednica. Kroz obilazak odabranih lokacija predstavit će se radnička i antifašistička povijest Trešnjevke, otvoriti prostor za suvremeno promišljanje kako se i čega danas sjećati na Trešnjevci, problemski predstaviti teme muške i ženske povijesti, radništva, kulturnog stvaralaštva i sjećanja.

Tomislav Augustinčić

Organizatori ture: [BLOK] - Lokalna baza za osvježavanje kulture i SF|ius – SOCIJALNI RUB: zanimljive neispričane priče