02/10/2019

Prvo prikupljanje priloga za virtualnu zbirku

Poziv susjedima! Imate li fotografiju ili predmet koji bilježi trenutak iz povijesti Trešnjevke? Staru fotografiju Trešnjevačkog placa? Suknju iz konfekcije Vesna? Kutiju Bizjak keksa? Donesite nam ih na snimanje i pomozite nam da zajedno stvorimo virtualni fundus Muzeja susjedstva Trešnjevka – budućeg kvartovskog muzeja koji će dati vrijednost pričama iz zajednice koje nisu dio službene povijesti. 


Poziv susjedima! Imate li fotografiju ili predmet koji bilježi trenutak iz povijesti Trešnjevke? Staru fotografiju Trešnjevačkog placa? Suknju iz konfekcije Vesna? Kutiju Bizjak keksa?

Donesite nam ih na snimanje i pomozite nam da zajedno stvorimo virtualni fundus Muzeja susjedstva Trešnjevka – budućeg kvartovskog muzeja koji će dati vrijednost pričama iz zajednice koje nisu dio službene povijesti. 


Trešnjevka je stasala kao radnički kvart uz rastuću industriju Zagreba između dva svjetska rata. Teški životni uvjeti potaknuli su Trešnjevčane da se u rješavanju socijalnih potreba okrenu jedni drugima. Iako je danas najveći zagrebački kvart, taj snažni osjećaj zajednice prisutan je i dalje. 


Bogata kvartovska povijest najvećim je dijelom sačuvana u privatnim foto albumima, pričama i sjećanjima Trešnjevčana. Smatramo da ju je važno prikupiti i učiniti dostupnom svima te tako odati počast Trešnjevki, njezinim ljudima, mjestima, pričama i bogatoj radničkoj prošlosti.


Zbog toga vas pozivamo da i vi date svoj doprinos virtualnom Muzeju susjedstva Trešnjevka.


Čekamo vas u Bazi, Adžijina 11, od 10. do 16. listopada, radnim danom između 10:00  i 13:00 i od 17:00 do 20:00 te vikendom između 10:00 i 14:00 sati. 

Predmete i fotografije koje donesete nećemo preuzimati, nego samo profesionalno snimiti za potrebe virtualnog fundusa.

gospođa Zlata Žerjavić Grgurević s kolegama i kolegicama ispred nekadašnje knjižare “Mladost” u blizini Trešnjevačkog placa; snimljeno 1964.

Alenka Predić, naslovnica učeničkog lista “Naši vidici” tadašnje I. osmogodišnje škole, Zagreb, Selska cesta 95

stari Samoborski kolodvor