27/09/2021

"Od nezdravog stana do Doma zdravlja - tuberkuloza na Trešnjevci"

Pridružite nam se na urbanoj kvartovskoj turi u subotu 2.10. u 11 sati. Sudjelovanje uz prethodnu najavu, okupljanje na križanju Selske ceste i Bribirske ulice (preko puta kazališta Trešnja). Prijave slati na blok@blok.hr do četvrtka 30. rujna 2021.

OD NEZDRAVOG STANA DO DOMA ZDRAVLJA – TUBERKULOZA NA TREŠNJEVCI

urbana tura

subota, 2. 10. 2021. U 11 sati

 

Sudjelovanje uz prethodnu najavu, okupljanje na križanju Selske ceste i Bribirske ulice (preko puta kazališta Trešnja). Prijave slati na blok@blok.hr do četvrtka 30. rujna 2021. 

 

koncept: Ana Kutleša

vodstvo: Ana Kutleša i Dunja Kučinac

 

Teško je zamisliti prikladniji kontekst za povratak u tuberkuloznu prošlost Zagreba od ovoga koji nas je snašao posljednjih godinu i pol dana. Upute o pranju ruku, prozračivanju prostorija, zaštiti okoline od naših kapljica i higijeni općenito (ponovno) su nam postale normalne. Iako nas danas ne treba podsjećati da ne pljujemo na pod (kao naše pretke u međuratnim godinama), dobra stara krilatica „čistoća je pola zdravlja”, nastala upravo u vrijeme borbe protiv tuberkuloze, ponovno je aktualna. Dok nad nama lebdi pitanje kad će to sve proći, i hoće li ikada biti kao prije, korisno je premotati vremensku traku i vidjeti djelić priče o tome kako je dobivena bitka protiv jedne od najopakijih zaraznih bolesti u povijesti čovječanstva.

Polazeći od trešnjevačkih uličica u kojima se još uvijek nalaze ostaci slamovske izgradnje i „nezdravih stanova”, vraćamo se u turbulentno zagrebačko međuraće u kojem je Trešnjevka bila sinonim za radničku periferiju i kao takva prepoznata kao jedna od ključnih bojišnica u antituberkuloznoj borbi. Na 100 stanovnika Tratinske, Nove ceste, Samoborske i Magazinske, njih 9 umre od tuberkuloze. Mnogi od njih upravo u svom stanu, mjestu gdje skonča najviše oboljelih. Taj je stan zapravo jedna soba u kojoj su nekad natiskane i dvije obitelji, a ne zadovoljava ni minimalne higijenske uvjete. Ni na radnom mjestu situacija nije mnogo bolja. Kako u tim uvjetima organizirati antituberkuloznu borbu?

I danas na Trešnjevci stoje zgrade čija je povijest prozor u priču o kompleksnom pristupu koji je uključivao ne samo medicinski, već i mnogo socijalnog rada. Preko njih stižemo do poraća i Doma zdravlja, institucije čiji sam naziv sugerira progresivni, na prevenciju orijentiran pristup liječenju; nije li ljepše ići u dom zdravlja nego u bolnicu? No pristup liječenju, kako su to shvaćali i Ćepulić i Štampar, ali brojne žene čija su imena danas nepoznata, poput liječnice Kornelije Sertić i medicinske sestre Ane Papailiopulos, neodvojiv je od hvatanja u koštac s nejednakostima ugrađenima u same temelje društva.

Tura uključuje čitanje ulomaka novinskih i književnih tekstova, kao i arhivskih dokumenata. Broj sudionika je ograničen, a prijave se šalju na blok@blok.hr do četvrtka 30. rujna.

 

dizajn: Nikola Križanac

hvala: Ivana Majer, Središnja medicinska knjižnica Medicinskog fakulteta, Mihaela Barbarić, Hrvatski državni arhiv u Zagrebu, Maja Marković, Marko Ercegović

 

Urbana tura je dio projekta "Tvornice (i) slova" koji provodi Tehnički muzej Nikola Tesla u partnerstvu s BLOK-om i Hrvatskim društvom pisaca (pridruženi partner), uz podršku Ministarstva kulture i medija RH u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.