19/12/2019

Nove priče iz susjedstva: što su Trešnjevčani dosad priložili virtualnom fundusu

Dok pripremamo iduće organizirano prikupljanje priloga za fundus Muzeja susjedstva Trešnjevka, donosimo vam neke od priča iz povijesti kvarta koje su nam ispričali naši susjedi i susjede.

Dragan Rako donio nam je crtež umjetnika Matije Pokrivke koji su 1973. radnici Name poklonili radnom kolektivu Međimurske Trikotaže (MTČ-a) povodom 50. godine poduzeća. Crtež prikazuje križanje Vukovarske (tadašnje Ulice proleterskih brigada) i Nove ceste (tadašnje Lenjingradske), a na njemu se vidi i izgradnja Zagrepčanke.

Tonči Vladislavić našem je fundusu donirao kaput iz konfekcije Vesna. Vesna je bila jedna od najpoznatijih zagrebačkih tvornica ženske modne konfekcije, a od 1955. nalazila na prostoru Nove ceste.

Velimir Gašparac donio nam je značke koje je naslijedio od svog djeda Zvonka Gašparca. Djed Gašparac bio je u partizanima te je nakon rata i vojne službe, početkom pedesetih godina, doselio na Trešnjevku i zaposlio se u Općini Trešnjevka. Na značkama su sljedeći motivi: Dan općine Trešnjevka, Gradska štedionica, Rade Končar, Mjesna zajednica "Kata Dumbović", Dječji vrtić "Marijan Čavić" (danas "Trešnjevka") i grb Trešnjevke iz osamdesetih.

Ivica Kiš je s nama pak podijelio stare portrete Trešnjevčana i Trešnjevčanki koji su bili izvješeni u izlogu prve Trešnjevačke fotografske radnje „Foto Ivica“. Radnja je otvorena 1946. godine, a nalazila se u tadašnjoj Končarevoj, a današnjoj Ozaljskoj ulici.

Ana Šlogar Hutter donijela nam je fotografije koje prikazuju nekadašnje prodavaonice "Voće i povrće 'Šlogar Ivan'" te gostionice "Škorjanec" koje su se između dva svjetska rata nalazile na križanju Nove ceste i Kranjčevićeve, na mjestu današnje kockarnice.  Donijela nam je i fotografije svog razreda u školi u Dobojskoj ulici te nekoliko fotografija svoje stare obiteljske kuće u Lazinskoj ulici koje možete vidjeti u nastavku.

Svoje odrastanje na Trešnjevki s nama je podijelio i Alen Štefanić. Fotografije su nastale 1981. godine u našem susjedstvu, Kučerinoj ulici, a njihovi su autori Edi Štefanić i Renato Bašnec.

Za kraj vas pozivamo da poslušate radijsku emisiju “Radio Borba” u kojoj je gostovala voditeljica projekta Dunja Kučinac. Osim što je predstavila Muzej susjedstva Trešnjevka, govorila je o primjerima muzeja susjedstva u svijetu, važnosti izgradnje takvih institucija odozdo, iz zajednice te o društvenoj ulozi muzeja općenito. Novosti vezane uz projekt pratite na našoj web stranici i društvenim mrežama.

Želimo vam lijepe praznike!proslava u Adžijinoj; fotografiju nam je ustupila susjeda Stanislava Kovač