08/07/2022

KINO NA PLACU > 8. I 15. SRPNJA

Šestu godinu za redom trešnjevačku tržnicu pretvaramo u besplatno ljetno kino! Filmovi u selekciji Dine Pokrajac rastvaraju granice umjetnosti i života te vizualiziraju načine na koje možemo spasiti urbanu svakodnevicu od sveprisutne banalizacije i komodifikacije.

besplatne filmske projekcije na platou Tržnice Trešnjevka


petak, 8. 7. 2022. u 21 h


Trafika (2021), r. Dora Slakoper, kratkometražni dokumentarni film, 6', Hrvatska
Daguerréotypes / Dagerotipovi (1975), r. Agnès Varda, dugometražni dokumentarni film, 88', Francuska
U sklopu prve filmske večeri gledamo dva filma koji pokušavaju zamisliti drukčiji tip rada i teškim radnim uvjetima suprotstavljaju duh igre. Kroz hibridnu formu Trafika Dore Slakoper oslikava repetitivni i klaustrofobični posao prodavačice na kiosku. U Dagerotipovima filmska flanerica Agnès Varda donosi portret malih obrtnika i prodavača u pariškoj ulici u kojoj je živjela – Rue Daguerre i pritom razotkriva magiju kvartovske svakidašnjice koja polako nestaje.


petak, 15. 7. 2022. u 21 h


Vesela klasa (1969), r. Bojana Marijan Makavejev, kratkometražni dokumentarni film, 13', SFRJ
De cierta manera / Na ovaj ili onaj način (1977), r. Sara Gómez, igrani film, 73', Kuba
U sklopu druge filmske večeri gledamo dva filma koji tematiziraju transformacije rada i urbanog prostora te revolucionarne tekovine. Vesela klasa jedini je filmski uradak Bojane Marijan Makavejev sastavljen od satiričkih pjesama novosadskih radnika koje anticipiraju nov i suvremeniji socijalizam. Doku-fikcija prerano preminule afro-kubanske sineastice Sare Gómez kroz ljubavnu priču učiteljice Yolande i tvorničkog radnika Maria promišlja urbani razvoj i socijalnu politiku u post-revolucionarnoj Kubi i njihovo nastojanje da se othrvaju nasljeđu kolonijalizma i mačizma.


*vizual: kadar iz filma "Daguerréotypes"

 

„Kino na trešnjevačkom placu – doba trešanja“ podržavaju: Hrvatski audiovizualni centar, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo i Zagrebački holding.